MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne jagodzianki zrobisz bez problemu. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Zdradzamy prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Przepyszne jagodzianki z lukrem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszne jagodzianki z lukrem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszne, pulchne jagodzianki? Nie musisz wydawać na nie fortuny w cukierni. Mam dla ciebie niezawodny przepis na ten pyszny wypiek. Na pewno z nim sobie poradzisz. Jagodzianki z mojego przepisu są idealnie puszyste, delikatne i słodkie. Takie wyśmienite drożdżowe bułeczki wypełnione jagodami zrobisz z moimi wskazówkami bez trudu. Przekonaj się i wypróbuj mój najlepszy przepis na jagodzianki.

Na skróty

Co można zrobić z jagód? Sprawdzony przepis

Pyszne, maleńkie jagody to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Warto je jeść dla naszego zdrowia, by poprawić trawienie, wzmocnić odporność czy poprawić wygląd skóry. Dodatkowo jagody są naprawdę smaczne i idealnie nadają się do wypieków i przetworów.

Pamiętaj, że jagody to owoce leśne, narażone na kontakt z dzikimi zwierzętami. Zawsze umyj je przed spożyciem.

Mam dla ciebie przepis na delikatne i puszyste jagodzianki. To drożdżowe bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem, oblane cytrynowym lukrem. Taki przysmak, że palce lizać!

Zobacz w galerii krok po kroku, jak przygotować pyszne jagodzianki.

Przepis na jagodzianki

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja na ok. 24 bułeczki
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki,
  • 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 70 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 220 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • ok. szklanka jagód
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej,
  • cukier do jagód - 1 łyżeczka cukru do jednej bułeczki.

Lukier:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • ok. 100 g cukru pudru.

Jak zrobić jagodzianki krok po kroku?

  1. Przygotowanie jagodzianek zaczęłam od umycia jagód. Nalałam do miski zimną wodę, wrzuciłam jagody i delikatnie pomieszałam rękami. Następnie wylałam wodę i wyjęłam jagody na sitko.

  2. Przygotowałam zaczyn z drożdży: w miseczce wymieszałam drożdże z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i posypałam szczyptą mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

  3. W drugiej miseczce wymieszałam żółtka z cukrem i wanilią, dodałam mleko.

  4. Masło rozpuściłam w rondelku.

  5. Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli i zaczęłam mieszać całość łyżką.

  6. Gdy składniki się połączyły, wlałam masło i zaczęłam wyrabiać ciasto ręką, aż zrobiło się gładkie i elastyczne. Może to zająć nawet 10 minut. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie miksera planetarnego.

  7. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę.

  8. Jagody oprószyłam mąką ziemniaczaną i wymieszałam.

  9. Gdy ciasto podrosło, przełożyłam je na stolnicę oprószoną odrobiną mąki i wyrabiałam rękami przez minutę.

  10. Podzieliłam ciasto na równe części, powinno wyjść ok. 24 bułeczki.

  11. Każdą część rozwałkowałam.

  12. Na środek placuszka położyłam dwie łyżeczki jagód i jedną łyżeczkę cukru.

  13. Zlepiłam brzegi i uformowałam owalną bułeczkę.

  14. Położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Nasza rada: bułeczki kładź na blaszce złączeniem do dołu. Będą ładnie i równo wyrastać.

  15. Przykryłam gotowe bułeczki ściereczką i odstawiłam na 30 minut.

  16. Gdy jagodzianki podrosły, wstawiłam je do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na 20 minut.

  17. Przygotowałam lukier: cukier puder utarłam z sokiem z cytryny. Jeśli będzie za gęsty, to dodaj więcej soku, jeśli za rzadki to dodaj więcej cukru pudru. Lukier trzeba ucierać tak długo, aż będzie lśniący.

  18. Wystudzone jagodzianki udekorowałam lukrem.

Jagodzianki gotowe. Życzę smacznego!

Jak zrobić drożdżowe ciasto na jagodzianki? Porady

Ciasto drożdżowe to pyszny, ale dość kapryśny wypiek. Wymaga cierpliwości i długiego wyrabiania. Jednak zapewniamy, że warto się postarać. Domowe, miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto jest przede wszystkim dużo smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż kupowane w supermarketach masowe wyroby.

Przygotowałam kilka wskazówek, na udane ciasto drożdżowe:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zawsze wyjmij je na stół kuchenny co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
  2. Drożdże muszą być bardzo świeże, z długą datą przydatności, bez ciemnych czy zielonych nalotów. Można także z powodzeniem używać drożdży suszonych.
  3. Zawsze zrób zaczyn, tzn. wymieszaj świeże drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. By zaczyn był jeszcze mocniejszy, dodaj do niego odrobinę mleka i mąki. W przypadku drożdży suchych można je od razu wymieszać z mąką lub także rozpuścić w odrobinie mleka.
  4. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach. Zbyt dużo masła sprawi, że ciasto będzie ciężkie i nie urośnie. Zbyt dużo cukru zahamuje fermentacje drożdży i ciasto także nie urośnie.
  5. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak długo, aż będzie gładkie.
  6. Ciasto musi wyrosnąć. To bezwzględna zasada przy cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Gdy podwoi swoją objętość należy je "zbić", chwilę wyrobić, przygotować np. drożdżówki i ponowienie zostawić do wyrośnięcia. Dopiero takie ciasto można piec.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tradycyjne jagodzianki zrobisz bez problemu. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Zdradzamy prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki - Strona Kuchni

Wróć na gryfowslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto