Pasta La Vista to linia makaronów dostępna jedynie w sklepach sieci POLOmarket. Wykonane z mąki z pszenicy durum, gwarantują prawdziwie włoski smak i pozwalają na przygotowanie al dente. Dostępne są w wielu odmianach – w ofercie POLOmarketu znajdziecie Pasta La Vista fusilli, farfalle i penne, które są idealne do zapiekanek, długie fidellini nidi przeznaczone do zup a także niezwykle popularne spaghetti (również w wersji pełnoziarnistej). Jednak na szczególną uwagę zasługują trzy mniej popularne w Polsce makarony: tagliatelle, fidellini i orzo. I to im poświęcimy poniższy tekst.
Tagliatelle: wstążki idealne do zawiesistych sosów
Tagliatelle to długi i płaski makaron w formie wstęgi. Pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie jest uznawany za jedną z najbardziej klasycznych odmian. Tagliatelle są zazwyczaj wykonane z jajek i mąki, co nadaje im bogatszy smak i aksamitną konsystencję. Dzięki swojej szerokości i elastyczności doskonale absorbuje sosy, co czyni je trafionym wyborem do klasycznych włoskich dań, takich jak tagliatelle alla Bolognese lub tagliatelle z sosem śmietanowym i szpinakiem.
Fidellini: niezastąpione w zupie
Fidellini – znane również jako „włosy anioła” – to najcieńszy rodzaj makaronu. Te delikatne niteczki są bardzo popularne we Włoszech, szczególnie w regionach południowych. Fidellini doskonale komponują się z lekkimi i delikatnymi sosami, jak np. sos pomidorowy z bazylią czy sos z oliwą z oliwek i czosnkiem. Są także popularne jako składnik zup lub dodatek do dań rybnych.
Orzo: makaron, który wygląda jak ryż
Orzo to makaron o dość nietypowym wyglądzie – wiele osób myli go z ryżem. Zapewne z tego względu bywa nazywany „makaronem ryżowym". Ten jeden z najstarszych rodzajów makaronów wykonany jest z semoliny. Orzo ma delikatną i łagodną teksturę oraz subtelny smak. Idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek lub jako składnik potraw na bazie ryb lub drobiu.
Przepis na spaghetti a la carbonara z makaronem Pasta La Vista z kanału YouTube Na Szlaku Smaku
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania 15 min.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti lub fidellini Pasta la Vista
- 150 g boczku surowego wędzonego
- 50 gramów tartego parmezanu lub pecorino romano
- 3 jajka Marysia z wolnego wybiegu
- Natka pietruszki
- Łyżka oliwy z oliwek
- Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Fidellini lub spaghetti Pasta La vista gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut, po czym przestajemy gotować, ale pozostawiamy makaron w gorącej wodzie jeszcze przez 3 minuty.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy do momentu, gdy stanie się chrupiący, a tłuszcz wytopi się na patelnię.
- W ostatniej minucie smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy ją boczkiem i smażymy jeszcze przez minutę.
- Trzy jajka wbijamy do miski, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty ser, a następnie dokładnie mieszamy.
- Makaron prosto z garnka przekładamy na patelnię i mieszamy z boczkiem i pietruszką.
- Następnie dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i również błyskawicznie mieszamy.
Carbonarę podajemy od razu, aby jajka nie zdążyły się ściąć, a konsystencja sosu pozostała gęsta i kremowa. Danie na talerzu posypujemy tartym serem i świeżą bazylią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?