MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Gryfowie Śląskim. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Gryfowie Śląskim
Najlepsze lodziarnie w Gryfowie Śląskim krblokhin
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Gryfowie Śląskim. Z pewnością lody są nieodłącznie związane z latem. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego przysmaku. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Gryfowie Śląskim.

Spis treści

Lodziarnie w Gryfowie Śląskim

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Gryfowie Śląskim

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gryfowie Śląskim, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Gryfowie Śląskim?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na szeroką skalę. Lodziarze Przyrządzali je w specjalnych maszynkach. Serwowano je w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Gryfowie Śląskim otwierano w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody można było dostać jedynie latem, dlatego był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gryfowslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto